Hur förändras sport i och med corona?

Sedan smittspridning blev ett dagligt problem har sporten tvingats förändras. Matcher får inte ha publik och personer måste hålla avstånd – men vad för förändringar har tvingats införas?  

Pandemin corona har dragit in över världen och påverkat på många olika sätt. Arbete sker numera hemifrån och även viss undervisning. Sporten påverkas också då det har blivit lag på att offentliga tillställningar bara får inkludera ett visst antal personer. När det sätts begränsningar måste vissa matcher arrangeras om utan publik eller ställas in helt. 

Restriktioner inom sporten

Folkhälsomyndigheten har sedan pandemins början uppdaterat rekommendationer regelbundet kring smittspridning och hur befolkningen ska hantera situationen. Människor som uppvisar symptom ska inte vara med i aktiviteterna alls. Vissa direktiv är inte bara rekommendationer, utan även lag. 

Det är lag på att offentliga tillställningar inte får överstiga 50 personer, vilket kan sätta käppar i hjulet för vissa sporter. Om en match ska ha publik får inte arrangemanget genomföras men det går bra utan åskådare. I fall där arenan är avgränsad kan matchen istället sändas live digitalt utan publik, vilket är coronasäkert. 

 I slutändan är det personers hälsa det handlar om och även fast det kan kännas som tråkigt just nu är det bra i längden. För varje interaktion exponeras du för eventuella virus och i värsta fall smittar du varje person du träffar därefter. Om du eller dina barn utövar någon sport på din fritid kan detta bli påverkat också. Exempelvis kontaktsporter som brottning rekommenderas pausas helt tills smittspridningen minskat. Du kan läsa mer om restriktionerna här

Häng med digitalt

Bara för att det inte får vara publik på matcher betyder inte det att du missar spänningen. Som vanligt filmas de flesta matcher och utbudet expanderar i och med flera inte får ha åskådare. Det finns fördelar med att titta digitalt, varför inte bjuda hem dina kompisar och käka middag framför nästa match?