Begränsningar för spel sätts av regeringen

Spelberoende har många konsekvenser, speciellt under tider då personer lever som arbetslösa och med ekonomisk osäkerhet. Under tider när rastlöshet kryper i kroppen när personer tvingas vara hemma kan spelandet ta över – och regeringen väljer att säga ifrån.

Det första onlinecasinot kom 1996 och sen dess har det blivit mer och mer populärt. Precis som nere i den lokala kiosken kan du välja mellan olika spel och odds. Rastlösheten, av att sitta hemma på grund av rådande pandemi, kan kicka igång oftare och eftersom det är så enkelt att spela kan beroendet vara ett knapptryck bort. 

Vad är spelberoende?

Ett spelberoende innebär att en individ har förlorat kontrollen, vilket resulterar i alldeles för mycket spelande, för stora insatser och minskat konsekvenstänk. Beroendet kan utspela sig individuellt men det finns några kännetecken som du kan vara vaksam över.

  • Personen i fråga försöker dölja sitt spelande och nekar anklagelser.
  • De söker alltid efter mer pengar och de misslyckas med att sluta spela. 
  • När personen tänker på spelande blir denne exalterad och känner spänning inför varje spelrunda. 

Om du misstänker att du eller någon i din omgivning är spelberoende finns det hjälp att söka hos vården. Du kan läsa mer om spelberoende här.

Regeringen säger ifrån 

Eftersom att spelandet har ökat sedan människor började spendera mer tid hemma har regeringen klivit in med förslag. De vill att det ska tillkomma restriktioner i samband med spelande under coronatider. Många har förlorat jobbet och andra är sjukskrivna. Det är enkelt att hamna i dåliga mönster när det finns mycket fritid och därför måste spelandet ha hårdare gränser som är svåra att överträda. Regeringen röstar därför på förslag där insättningsgränser sänks, speltid begränsas och bonusar limiteras.

– Vi ser en utveckling just nu med ökad risk för arbetslöshet, sjukskrivningar och ekonomisk osäkerhet, i kombination med nedgång i vadhållningen. Den mixen av omständigheter skapar stora risker på spelområdet. Regeringen behöver agera snabbt för att skydda svenska konsumenter, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.